COACHING VAN DOOREN
ONDERSTEUNING BIJ STRESS EN BURN-OUT 

2024-02-28

Je kan leren balanceren! (april 2023)

balans 3[17631].jpg
Tijdens een burn-out is het in balans komen en blijven, toch een tijd van een wankel evenwicht. Het herstel is vaak een lange weg van een aantal maanden. Ik wil een burn-out zeker geen ziekte noemen, meer een moeilijke en leerzame rotperiode. Maar het herstel zelf, zou vergeleken kunnen worden met het herstel bij ziekte; vaak met twee stappen vooruit in het herstel en dan weer een stapje terug.
Het grote verschil is dat wanneer iemand lichamelijk ziek is, het veel duidelijker te zien is dat iemand moet herstellen. Het wordt dan gerespecteerd, dat de zieke in éérste instantie vooral rust nodig heeft. Bij een burn-out zijn mensen vaak al lange tijd, soms zelfs jarenlang, overvraagd door zichzelf en hun omgeving. Ze zijn letterlijk opgebrand. In de eerste maanden ligt het energieniveau laag en dat vraagt noodgedwongen om keuzes voor wat iemand aankan. Keuzes die goed zijn voor het herstel en aansluiten op het energieniveau dat er op dat moment is. Het is nodig om te doseren in activiteiten en uit te zoeken waar de grenzen liggen, en soms deze grenzen heel duidelijk aan te geven.
Het is in deze fase voor de omgeving vaak ook erg wennen. Ik zie vaak dat degene met een burn-out voor zichzelf op moet komen, omdat het de omgeving moeilijk is in te schatten hoe iemand zich voelt en daardoor soms dezelfde inbreng verwacht wat ook weer extra belastend kan zijn. Zo was vroeger je zus die nu een burn-out heeft, altijd degene die het langste op een feestje bleef, maar nu als eerste naar huis moet, omdat het teveel energie kost. Of jouw buurman die altijd klaar stond om te helpen, moet “nee” zeggen omdat hij te weinig energie heeft en de energie die hij heeft is hard nodig om te herstellen. En vroeger vond je vriendin onverwacht bezoek altijd leuk en zette ze daarvoor de deur wijd open maar nu ze een burn-out heeft, schiet ze in paniek, omdat ze onverwachte gebeurtenissen nu moeilijk aankan.
Het vraagt veel doorzettingsvermogen voor degene met de burn-out om steeds de grenzen aan te geven en voor het eigen belang te blijven kiezen. Vaak voelt diegene zich schuldig. Maar dit is nodig om de energie op te bouwen en weer te herstellen.
Gelukkig is het echt een tijdelijke periode. Maar het is een hobbelige weg om uiteindelijk volledig herstel te bereiken. Een weg met een heleboel meer wijsheid, om het anders aan te gaan pakken.

#stress #burnout #balans #coachingvandooren #coaching

Marieke van Dooren - 20:27:09 @ algemeen | Een opmerking toevoegen